Kampanie zgłoszone do konkursu
Kampania Społeczna Roku 2015



POWIEKSZ
POWIEKSZ

RoślinnieJemy

KATEGORIA: Kampanie organizacji pozarządowych

Nazwa i opis inicjatora kampanii

Otwarte Klatki

Nazwa wykonawcy

Otwarte Klatki

Data realizacji kampanii (od-do)

2014 - ...

 

Strategia

Opis celu kampanii

Celem kampanii RoślinnieJemy jest wprowadzenie do jak największej ilości miejsc gastronomicznych minimum 3 dań w stu procentach roślinnych (plus mleko roślinne np. do kawy). Kampania skierowana jest do wszystkich osób: tych na diecie tradycyjnej, które chcą ograniczyć spożywanie produktów odzwierzęcych, jak i wegetarian oraz wegan - aby mogli się stołować na mieście i zamawiać dania prosto z karty

Opis problemu społecznego z jakim miała się zmierzyć kampania

Problemem jest brak społecznej refleksji na temat pochodzenia produktów odzwierzęcych, które biorą się głównie z ferm przemysłowych czyli są tanie a koszt prawdziwy obciąża nasze zdrowie, środowisko oraz zwierzęta. W niewielu miejscach gastronomicznych weganie bądź ludzie którzy ograniczają spożycie produktów odzwierzęcych mogą spokojnie, bez zadawania licznych pytań o skład posiłku zamówić danie.

Insight

Zetknęłam się z brakiem wiedzy na temat funkcjonowania w świecie, który opiera się na zbyt intensywnej eksploatacji środowiska, na braku wiedzy dotyczącej także zdrowego odżywiania się: zbyt dużej ilości przyjmowania białka zwierzęcego a za małej ilości spożywania warzyw, owoców, ziaren, orzechów.

Określenie grupy docelowej

Wszystkie osoby rezygnujące częściowo bądź całkowicie z mięsa i produktów odzwierzęcych, które chcą się stołować na mieście oraz miejsca gastronomiczne które pragną karmić wszystkich także wegan...

Wyjaśnienie idei kreatywnej

Ułatwienie stołowania się na mieście to klucz do tego, aby weganie nie zamykali się w wegańskich enklawach a nie-weganie przyzwyczaili się do tego, że tego typu kuchnia to normalna sprawa a nie fanaberia.

Jakie jest wezwanie do działania - tzw. call to action

Jak najwięcej roślinnych dań w jak największej ilości miejsc

Hasło/slogan

RoślinnieJemy - zasmakuj bogactwa roślin

Plany kontynuacji kampanii

W zasadzie jest to praca niekończąca się, organiczna i u podstaw, oparta na wolontariacie, researchu w sieci, poczcie pantoflowej, kontaktach z restauratorami i efektywności strategii oraz dużej satysfakcji z działania, ponieważ jest to działanie związane z misją ograniczania cierpienia tym, którzy sami nie mogą odwołać się do sprawiedliwego traktowania w przypadku łamania prawa.

Opis przebiegu realizacji kampanii (opis tego co udało się zrealizować)

Opis ogólny przebiegu działań w punktach – kolejność

1) Koordynatorzy kampanii w prawie każdym większym mieście w Polsce i wolontariusze, którzy prowadzą dokumentację tych miejsc i monitorują je.
2) Miejsca gastronomiczne które przystępują (są zapraszane bądź same się zgłaszają) do kampanii wprowadzają u siebie minimum 3 dania w pełni roślinne.
3) Otrzymują od nas naklejkę z zielonym widelcem na znak że o to u nich można zamówić bezpiecznie danie w pełni roślinne.
4) Restauracje chwalą się tym wydarzeniem na swoich stronach społecznościowych.
5) My takie miejsca umieszczamy w bazie lokali portalu i aplikacji HappyCow - jako Veg-Friendly, mapy magazynu SlowlyVeggie oraz na fanpage’u fb i blogu stowarzyszenia Otwarte Klatki. Pod patronatem Foodie People. Jest to darmowa reklama dla lokalu i otwarcie się na klienta.
6) Już ponad 200 knajp, barów, restauracji itp. w Polsce bierze udział w kampanii a liczba ich rośnie, Jesteśmy na etapie w którym sami restauratorzy zgłaszają się by wziąć udział w kampanii.

Opis wykorzystanych narzędzi (standardowych i niestandardowych)

wolontariat, aktywizm, publiczne prezentacje na "kuchniach społecznych" i w restauracjach które dołączyły do kampanii oraz na targach zdrowego żywienia
efektywna strategia oparta na nauce: socjologia, psychologia, ekonomia, medycyna, bio-chemia, ekologia, edukacja, rolnictwo, hodowla, dietetyka
research w sieci, poczta pantoflowa (fora, grupy na stronach społecznościowych)
kontakt osobisty z restauratorami
poczucie sprawiedliwości społecznej i pomocy tym którzy sami bronić się nie mogą

Opis działań PR

Włączenie do kampanii grup ważnych ze względu na osiągnięcie celu społecznego

media: gazety, radio, telewizja, internet;
lekarze, dietetycy, specjaliści w dziedzinie zdrowego trybu życia i ochrony środowiska;
osoby publiczne: celebryci, aktorzy, muzycy, plastycy, dziennikarze, pracownicy akademiccy, sportowcy

Efekty media relations - obecność publicystyczna kampanii w mediach (np. wskaźniki, jeśli są). Czy kampania wywołała dyskusję w mediach?

W internecie dyskusja toczy się na bieżąco każdego dnia. Ukazało się sporo artykułów o kampanii. Efekt po dwóch latach jest taki że restauratorzy sami zgłaszają się do kampanii, a miejsc gdzie można zjeść roślinnie jest coraz więcej.

Zbudowanie marki społecznej tj. czy została wypromowana jakaś marka lub czy temat kampanii, hasło zyskało rozpoznawalność dzięki kampanii.

Tak nasze hasło jest rozpoznawalne w kręgach wegetarian, wegan, restauratorów, jak i innych osób które interesują się zdrowym trybem, stylem życia i odżywiania się oraz kierują się empatią w stosunku do zwierząt szczególnie tych przemysłowych

Efektywność

Czy kampania osiągnęła cele lub jaki był poziom realizacji celów

Ponad 200 restauracji w Polsce bierze udział w kampanii a liczba ich rośnie.
Coraz częściej jesteśmy zapraszani do współpracy z różnymi portalami jedzeniowymi.
Temat zjadania zwierząt osiągnął status publicznej polemiki i jest na dobrej drodze do połączenia interesów wszystkich ludzi którym leży na sercu los zwierząt.

W jaki sposób weryfikowana jest efektywność kampanii?

monitoring, research w sieci, poczta pantoflowa, osobiste odwiedziny na zaproszenie bądź nie,
stały kontakt z tymi miejscami które biorą udział w kampanii. Odzew restauratorów, odzew klientów. Zainteresowanie mediów. Pomoc ludzi niezwiązanych ze stowarzyszeniem.

Budżet kampanii

Otwarte Klatki to stowarzyszenie które działa ze względu na wolontariuszy, składki i datki. Jedyny koszt poniesiony to druk materiałów dla menadżerów ale w zasadzie nie jest to niezbędne.

Jaka była zmiana postaw

Zmiana postaw jest widoczna na skalę światową, nasza kampanii jest częścią większego trendu ograniczania białka zwierzęcego i polepszania warunków zwierzętom na fermach przemysłowych. Inne organizacje prozwierzęce w takich krajach jak Dania, Estonia chcą prowadzić u siebie taką kampanię.